Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Pinterest

Yerba mate i jej wspaniałe właściwości

Yerba mate i jej wspaniałe właściwości

Czy zdarza wam się, że po przespaniu siedmiu lub nawet ośmiu godzin nadal jesteście niewyspani i trudno wam wstać z łóżka? A może masz problemy z koncentracją, brakuje ci motywacji i zmuszenie się do zrobienia czegoś kosztuje cię wiele wysiłku? Najczęściej nie jest związane z żadną chorobą. Powodem może być wiosenne lub jesienne przesilenie lub przemęczenie. Na szczęście natura zadbała o lekarstwo na te dolegliwości. Poznajcie właściwości Yerba mate.

(Ten post może zawierać linki afiliacyjne. Jeśli w nie klikniesz i i dokonasz zakupu, to otrzymam prowizję za polecenie sklepu/produktu. Nie ponosisz żadnych kosztów klikając w te linki. Po prostu możesz mi trochę pomóc. Niektóre portale płaca za przeklik do sklepu.)

Yerba mate to napar pochodzący z Ameryki południowej. Jest narodowym napojem aż czterech krajów: Argentyny, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii. Zapewne wielu z was widziało bohaterów tamtejszych telenowel pijących mate z tykwowych naczynek. Założę się jednak, że nie macie pojęcia jak wspaniałe właściwości dla zdrowia i samopoczucia ma Yerba mate.

 

Właściwości Yerba mate

Tradycyjny zestaw do picia Yerba mate

 

Mate ma wiele właściwości, które bardzo pozytywnie na nas wpływają. To dlatego, że ostrokrzew paragwajski jest rośliną o ogromnej ilości witamin i minerałów. Podobno nie ma drugiej takiej na świecie. Ale nie przedłużając przejdźmy do omówienia wspomnianych właściwości. Oto one:

 

Oczyszcza organizm. Jest antyoksydacyjna i moczopędna.

Naprawa DNA po ekspozycji komórek wątroby na nadtlenek wodoru.

Obniża poziom cholesterolu.

Pomaga w odchudzaniu. Wspomaga spalanie tłuszczów, więc bez żadnej specjalnej diety można schudnąć nawet 5 kg w 45 dni. Przyspiesza uczucie sytości. Spowalnia opróżnianie żołądka.

Hamuje miażdżycę tętnic.

Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Dzięki dużej ilości witamin i minerałów. Witaminy E i z grupy B pozytywnie wpływają na jędrność i regenerację skóry. Pomagają w walce z trądzikiem.

Poprawia zdolność koncentracji. I znów dzieje się tak za sprawą witamin i minerałów. Za koncentrację i układ nerwowy odpowiada magnez. Do tego w Yerba mate jest kofeina, która pobudza.

Daje siłę i pobudza do działania. Kofeina w połączeniu z solidną dawką witamin zapewni wam energię na cały dzień. Mate o poranku i nic cię nie zaskoczy i nie zmęczy.

 

Skład Yerba mate

 

Warto wiedzieć jakie składniki Yerby mate mają tak pozytywny wpływ na nasz organizm.

Ostrokrzew paragwajski

  • Witaminy A, z grupy B, C, i E.
  • Minerały: potas, magnez, mangan, wapń, fosfor.
  • Kofeina.
  • Kwas chlorogenowy – naturalny antyoksydant.
  • Teobrominy – właściwości moczopędne.
  • Polifenole i silne przeciwutleniacze.

 

 

 

Jak przyrządzić Yerba mate?

 

Jeśli oglądaliście latynoski telenowele, to z pewnością zauważyliście, że napar jest pity w specjalnych naczyniach. Są one robione z drewna, tykwy lub rogu. Do tego potrzebna jest specjalna, metalowa “słomka” o nazwie bombilla (czyt. bombija). Przydatnym elementem jest również termos, z którego dolewa się wody do naczynka.

Niezbędna jest również tradycyjna, naturalna Yerba mate, czyli suszone liście i łodyżki ostrokrzewu paragwajskiego.

 

Mając niezbędne elementy możemy przystąpić do przygotowania naparu. Najpierw należy wypełnić 2/3 naczynia suszem. Następnie zatykamy ręką wlot naczynie i odwracamy je. Potrząsamy kilka razy. Przy wkładaniu bombilli i wlewaniu wody należy trzymać naczynie pod kątem 45 stopni. Susz ułoży się na boku, a woda wypełni pustą część. Mate nie należy parzyć wrzątkiem. Idealna temperatura wody to ok. 80 stopni. Osiągniemy taką temperaturę jeśli po zagotowaniu odczekamy około 6 minut. Pierwsze zalanie wykonujemy małą ilością wody – aby cały susz ją wchłonął. Po pewnym czasie wodę dolewamy do pełna.

 

Parzenie mate

 

Napar można uzupełniać od kilku do kilkunastu razy. Do momentu, aż liście stracą kolor, a listki nie będą pływać, tylko opadną na dno. Mate traci wówczas swoją moc i smak.

 

Jeśli próbujesz mate po raz pierwszy, to jej smak może okazać się bardzo intensywny. Warto zmniejszyć ilość suszu i stopniowo się przyzwyczajać do mocy i smaku.

 

Lubicie Yerbę mate? A może jeszcze nie próbowaliście? Podzielcie swoimi odczuciami.

 

Smacznego 🙂

 


Jeśli podobał się wam mój post, to możecie go udostępnić w social mediach lub wysłać komuś mailem. Pomogą wam w tyn przyciski poniżej. Zachęcam do dzielenia się ciekawymi treściami.

Opt In Image
Bądź zawsze na bieżąco!
Dołącz do newslettera, a nic cię nie ominie

Zapisz się i pobierz unikalny Bullet Journal przygotowany specjalnie dla Ciebie!

 

Zakochana w książkach i w Turcji. Wielbicielka aromatycznej herbaty, kawy i czekolady, pięknych zegarków, delikatnej biżuterii i eleganckich strojów... Ostatnio próbuję swoich sił jako grafik komputerowy. Projektuję logotypy dla blogów i firm. Zapraszam do mojego sklepu Simply everything Shop.




10 Udostępnień